Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tietoa raakaruokinnasta

Miksi raakaruokinta?

Raakaruokinta on lemmikillesi luonnollisin vaihtoehto, terveellistä ravintoa ilman haitallisia lisäaineita. Vilja ei myöskään kuulu koiran tai kissan ruokavalioon, vaikka sitä edullisen hintansa vuoksi useimmissa teollisissa ruoissa onkin.

Raakaruokaan siirtyminen näkyy koiran hyvinvoinnissa jo hyvin pian ruokavalion aloittamisen jälkeen. Turkki kiiltää, iho voi hyvin, hampaat puhdistuvat luita syödessä ja ientulehdukset pysyvät poissa. Uloste muuttuu pieniksi, koviksi papanoiksi, jotka tyhjentävät anaalirauhaset itsestään. Ruokavalio on auttanut myös lukuisiin allergiaoireisiin, kuten iho-ongelmiin, jatkuviin korvatulehduksiin ja silmien rähmimiseen. Myös painonhallinta helpottuu ja lemmikki saa tarpeeksi proteiinia lihasten kasvuun.

Hintaerokaan ei ole suuri nappuloihin verrattuna, kun pystyt vähentämään annoskokoja reilusti.

Kuinka aloittaa raakaruokinta?

Mikäli koirasi on syönyt aiemmin vain teollista ruokaa, voi raakaruokavalioon tottuminen viedä koiralta muutamasta päivästä n. viikkoon. Tällöin koiralla saattaa esiintyä ripulia, joka on kuitenkin ohimenevää. Koiran voi tästä huolimatta siirtää raakaruokintaan ilman erillistä totutteluvaihetta ja se onkin nappulan ja raakaravinnon erilaisten sulamisaikojen kannalta optimaalisin vaihtoehto. Jos kuitenkin haluat tehdä muutoksen pikkuhiljaa, lisää nappuloita vain liha-kasvis-seokseen ja tarjoile lihaisat luut toisella aterialla. Kannattaa aloittaa ruokinta vain yhden tai kahden eri eläimen lihoilla ja luilla, esimerkiksi broilerilla ja lisätä muita lihoja joukkoon pikkuhiljaa, jotta koiran elimistö ehtii tottua niihin rauhassa.

Lihaisia luita annetaan päivän annoksesta n. 30%, loput liha-kasvisseosta. Annoskoot lasketaan koiran painon mukaan, yleensä n. 2-3% koiran painosta, tämä voi kuitenkin vaihdella suurestikin riippuen mm. koiran aktiivisuudesta ja vain kokeilemalla löytyy sopiva annoskoko.  

Esimerkki 10kg koiran päiväannoksesta laskettuna 2,5% mukaan: Aamulla 80g lihaisia luita, illalla 170g lihaa tai sisäelimiä ja kasvisosetta oman maun mukaan.

Koiran tulisi saada kerran viikossa liha-ateriana kalaa ja maksaa. Maksaa ei suositella annettavan useammin sen korkean a-vitamiinipitoisuuden vuoksi.  

Myymälässämme autetaan mielellään alkuun ja suunnitellaan juuri sinun koirallesi sopiva ruokavalio. Suosittelemme myös tutustumaan kirjallisuuteen, esim. Riikka Lahti on kirjoittanut hyvin käytännönläheisen kirjan BARF Raakaravinto käytännössä. 

Onko raakaruokinta turvallista?

Sitkeässä elää käsitys, että broilerin tai sian luut olisivat vaarallisia lemmikille. Tämä on osittain totta, sillä kypsennettyinä näistä luista irtoaa teräviä säleitä, jotka voivat vahingoittaa suolistoa. Raakana niitäkin voi kuitenkin antaa siinä missä naudan luitakin. 

Luista voi kuitenkin aina irrotta liian isoja palasia ja yleensä se on vaaratonta ja koira oksentaa ne pois, pienii pienemmäksi ja syö uudelleen. Kannattaa kuitenkin aloittaa luiden syöttäminen varovaisesti ja mahdollisimman pehmeillä luilla (esim. broilerin siivet), etenkin jos koiralla on taipumus hotkia ruokansa. Saatavana on myös jauhettuja lihaisia luita, joilla voi ahnetta ja tottumatonta koiraa ruokkia.

Omasta käsihygieniasta kannattaa aina huolehtia, kuten aina raakaa lihaa käsitellessä.